Zwangerschap moeilijk onderwerp

Zwangerschap moeilijk onderwerp

De gynaecoloog zei dat ik ook moeilijker zwanger kon worden

Wanneer ik dit schrijf ben ik zwanger van mijn tweede kindje. 3 jaar terug heb ik een operatie gehad, omdat ik een voorstadium had van baarmoederhalskanker en is mijn baarmoederhals ingekort. In het ziekenhuis werd verteld dat ik waarschijnlijk moeilijker zwanger ging worden. Toch is het gelukt om nu voor de tweede keer zwanger te zijn. Ik weet dat we veel geluk hebben gehad om toch zwanger te worden en dat dit niet voor iedereen zo gemakkelijk gaat.
Een gesprek aangaan met vriendinnen die moeilijk zwanger kunnen worden over zwanger zijn, vond ik soms dan ook moeilijk, omdat ik de ander niet wil kwetsen en juist wil steunen.

Het is normaal dat het een tijdje duurt voordat je zwanger bent

Als je met vriendinnen praat (op mijn leeftijd van 33 jaar), dan merk je toch wel dat er meerdere stellen soms al jaren bezig zijn met zwanger worden en dat zij na deze pogingen hulp krijgen van specialisten in het ziekenhuis, omdat het hen alleen niet lukt.

Uitstellen van een moeilijk gesprek heeft geen zin

Toen ik zelf zwanger bleek te zijn, voelde ik me bijna schuldig om trots te zeggen dat ik (weer) moeder ging worden.
Ik stelde praten over het onderwerp dan ook uit, maar dat heeft natuurlijk helemaal geen zin. Op een gegeven moment ga je toch een grote buik zien en komt er een baby aan.

Toen ik het uiteindelijk vertelde, waren al mijn vriendinnen toch wel blij voor mij en heb ik me meer druk gemaakt dan nodig is. Ik wilde ze immers niet kwetsen, maar door het onderwerp niet bespreekbaar te maken los je niks op. Inmiddels hebben deze meiden zelf ook kinderen gekregen en ben ik natuurlijk ook heel blij voor hen. We hebben nu misschien zelfs een betere band, omdat we elkaars zorgen beter begrijpen en elkaar steunen.

Foto: Rafael Henrique

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.