Hulp- en praatgroepen op Social Media

Hulp- en praatgroepen op Social Media

Praatgroepen en zelfhulpgroepen

Social media, kracht of beperking?

Misschien ken je nog wel het Social media kanaal Hyves, waar we als jongeren maar al te graag onszelf lieten zien met foto’s. Op MSN hadden we online gesprekken met onze klasgenoten, vriendjes die we op vakantie leerden kennen of een leuke gozer van de chat.
Alhoewel Social Media ons veel gebracht heeft, zijn we, of personen om ons heen ook offline minder sociaal geworden, omdat we problemen gemakkelijker ‘weg kunnen klikken’.

Zelfhulp- en praatgroepen op Social Media

Je hoeft er niet alleen voor te staan als je hulp nodig hebt bij een probleem. Praatgroepen bieden veel steun voor mensen die problemen hebben en hun omgeving. Het is vaak al fijn om te weten dat je niet alleen bent en anderen vindt die met dezelfde gedachtes lopen. Soms kan je ook vragen om advies. Probeer jezelf wel te beschermen door hier selectief mee om te gaan (mensen hebben soms de beste bedoelingen je te helpen, maar niet voor iedereen werkt dezelfde oplossing).

Zelfhulpgroepen die ik tegen kwam op Facebook zijn:
Psychische ongemakkelijk praatgroep (1,5 duizend leden),
Zelfhulpgroep slapeloosheid (1,2 duizend leden) en
Ik zoek iemand (83,3 duizend leden)

Voorbeeld van een mooie zelfhulpgroep

De ‘Ik zoek iemand’ - groep is bedoeld om iemand te zoeken die je mist. Dit kan een oude vriend(in) zijn of een familielid. Ik vind het zo leuk om hier persoonlijke verhalen te lezen en mooi dat lezers proberen de zoekende te adviseren. Af en toe lossen vraagstukken hier op en wordt er iemand gevonden. Het lijkt me voor iedereen wel fijn om iemand te hebben waarmee je oude herinneringen op kan halen en dingen kan bespreken.

Zelf zoeken naar een praat- en zelfhulpgroep

Er zijn heel veel groepen waarbij mensen verbinding met elkaar zoeken. Mocht je zelf met een probleem zitten of weet je niet hoe je een ander het beste kan steunen? Dan is social media vrij laagdrempelig om hulp op te zoeken of steun te ontvangen. Voor grote problemen die je zelf niet op kan lossen kan je naar de dokter toe gaan om samen gepast hulp voor je te vinden.

Heb je zelf een goede tip over een praatgroep? Deel het dan in een bericht hieronder, of anoniem op deze pagina.

Foto: Cottonbro Studio