Fotograaf Erwin Olaf overleden. Ik was fan!

Fotograaf Erwin Olaf overleden. Ik was fan!

Toen ik voor het eerst Olaf’s werk zag

…en dan is ‘je held’ er ineens niet meer. Iemand waar je tegenop keek, om wat voor prestaties hij leverde. Nee, ik kende hem niet persoonlijk. Zijn werk raakte mij wel al vanaf het eerste moment dat ik er mee in aanraking kwam.

Royal Blood - 2000 - Erwin Olaf


Ik was een tiener toen ik zijn werk ‘Royal Blood’ voor het eerst zag in een museum: Prinses Diana met een Mercedeslogo in haar arm. Het raakte me. Het was choquerend, kwetsbaar, herkenbaar, maar ‘clean’. Er werd toen nog niet zo heel veel aan fotobewerking gedaan, dus het zag er nog heftiger uit dan we misschien nu ook wel gewend zijn geworden van andere beelden.

Vele mensen kenden Erwin Olaf’s werk

Olaf werd gezien als een van de beste fotografen van Nederland. Niet alleen bovenstaande werk kennen veel mensen, ook het koninklijkhuis dat hij een aantal jaren terug fotografeerde hebben mensen wel eens gezien.
Verschillende documentaires geven een beeld van zijn werk en persoonlijkheid weer. Ik denk dat je ook extreem en perfectionistisch moet zijn om daaruit te blinken waar je wilt zijn. Dat zag je goed terug in deze docu’s en werk.

Mijn ontmoeting met Erwin Olaf

2 uur eerder dan de signeersessie ging beginnen was ik er al klaar voor: hem in het écht zien. Ik stond als tweede in de rij om een boek te laten signeren door hem. De uren gingen vrij snel voorbij, omdat je met andere liefhebbers in de rij staat en praat over zijn werk, persoonlijkheid, de ontmoeting en zijn gezondheid.
Toen ik hem eindelijk sprak barste ik bijna in huilen uit (zo spannend vond ik het!). Ik zei: ‘Dank u wel voor alles’. Hij lachte toen een beetje en zei ‘dat hij ook maar wat deed’. Daarna zei hij: ‘Je ziet er mooi uit’. Ik denk dat hij me een beetje op wilde beuren, dus dit moment was wel heel speciaal.

Dat zijn werk nog maar veel mensen mag inspireren!

Foto: 'Royal Blood' - 2000 - Erwin Olaf

Heb jij je held al eens ontmoet?